Page 46 - Spegeln nr 112 Årgång 41
P. 46

LILY’S RECEPTHÖRNA


       Varm     äppelmust      -    En     Kladdkaka      i   glas    med
       härlig      juldryck       med      chokladfluff  och salt kolasås  -
       både syrlig och söt smak            En festlig dessert perfekt till jul
       (4 portioner)                       eller nyårsfirandet (6 portioner)

       Ingredienser:                       Ingredienser:
       2 dl vatten                         Kladdkakemuffins
       2 krm kardemummakärnor              75 g smör
       2 kanelstänger                      1½ dl strösocker
       1 citron                            ½ dl kakao
       7 äpplen (motsvarar ungefär 1,5 kg)  1 krm salt
       1 msk honung                        1½ ägg
                                           1 dl vetemjöl
       Gör så här:
                                           Chokladfluff
       Till det här receptet behövs en     200 g ljus choklad
       råsaftcentrifug.                    3 dl vispgrädde 40%                  vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna
                                                                                helt och lägg sedan i kylen.
       1. Koka upp vatten, kardemumma och   Salt kolasås                        4. Chokladfluff: Hacka chokladen fint.
       kanel och låt det sjuda ca 5 minuter.  3 dl vispgrädde 40%               Värm på grädden (den ska inte koka)
       2. Skala citronen, lägg den och äpplena   ½ dl strösocker                och häll den över chokladen. Rör tills
       i råsaftcentrifugen och centrifugera ur   ½ dl ljus sirap                chokladen smält. Låt stå i kylen i minst
       juicen.                             25 g msk smör                        4 timmar.
       3.  Häll  ner  juicen  i  kryddlagen  och   ¾ msk flingsalt              5. Kolasås: Blanda allt förutom smör
       värm tillsammans med honungen.                                           och salt i en tjockbottnad kastrull.
       4. Sila och servera!                Garnering                            Koka upp under omrörning. Koka utan
                                           2 dl vispgrädde 40%                  lock på medelvärme tills såsen blivit
                                           Karamelliserade popcorn              gyllene och tjocknat, 10–12 minuter.
                                           Mörk choklad, hackad                 Ta från värmen och rör ner smör och
                                                                                salt. Låt kallna. Förvara såsen i kylen
                                           Gör så här:                          fram till servering men tänk på att
                                           1. Kladdkakemuffins: Sätt ugnen på   ta fram den i god tid eftersom den
                                           200°, varmluft. Smält smöret i en    stelnar i kylskåp.
                                           kastrull, låt svalna.                6. Vid servering: Lossa muffinsen från
                                           2. Rör ner övriga ingredienser i     pappret och lägg muffinsen i botten
                                           kastrullen. Rör till en slät smet,   av 6 glas.  Vispa chokladkrämen till
                                           vispa inte. Fördela smeten jämnt i 6   ett fluff med elvisp. Spritsa eller
                                           muffinsformar, gärna i en muffinsplåt.  klicka på fluffet i glasen. Toppa med
                                           3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca   den salta kolasåsen, vispad grädde,
                                           10 minuter. Muffinsen ska fortfarande   karamelliserade popcorn och choklad.





       Kycklinggryta med smak av           Gör så här:
       fetaost och soltorkade tomater
       - En lättlagad middag som           1. Börja med att skala och koka
       tillagas även till ett billigt pris (4   potatisen.
       portioner)                          2. Skär kycklinglårfiléerna i mindre
                                           bitar. Salta, peppra och stek dem i
       Ingredienser:                       smör- & rapsolja i en stekpanna.
       400 gram lårfilé
       1 msk smör & rapsolja               3. Ansa och dela broccolin i bitar. Lägg
       ½ tsk salt                          dem i stekpannan och tillsätt crème
       ½ krm peppar                        fraiche och fetaost. Låt koka ca 5 min.
       2 dl creme fraiche med smak av      Späd ev med lite vatten.
       soltorkade tomater
       150 gram fetaost                    4.  Servera  kycklinggrytan  med
       250 gram broccoli                   potatisen och servera!
       1 kg potatis


      46                                     Spegeln nr 112    Årgång 41    År 2023
   41   42   43   44   45   46   47   48